HAA recently sent photographer Simon Anders to document the works we undertook to Victoria Cottage, located in Sydney’s inner west. The once derelict property, uninhabited for 32 years, is almost unrecognisable, having been transformed from a Cinderella to a Princess.

The original four rooms have been restored as a study, bedroom, sitting and dining room. A surprising but sympathetic addition contains the kitchen, bathrooms, master suite and downstairs study.

Located on a prominent corner block in a conservation zone, the concept for the new rear wing was based on evidence found on the site and in a 1943 aerial photograph. To overcome the topography of the site which drops away significantly, the addition was broken into different forms to reduce its bulk and to achieve stringent sun shadow requirements.

Reflecting the Australian love of indoor-outdoor living, all the new interior spaces connect to the outside. The connection between the old and new wings has been deliberately highlighted.

The colour scheme and interior decoration were very much a collaboration between project architect, Brianna Jessup, and the client. Materials used in the project were selected which were both sympathetic and low maintenance, an important requirement for the client. Built directly below the Sydney Airport flight path, the house has been heavily insulated to reduce noise impact.

Images ©Simon Anders/Images for Business