Derelict and abandoned for over 30 years, Victoria Cottage is now a beautiful and inviting home. The original cottage has been thoughtfully restored, with a decorative slate roof, new joinery and fireplaces. A rear addition, clad in zinc galvanised steel, contains the kitchen and dining space, master bedroom suite, second bathroom, and laundry. In contrast to the more formal planning of the original cottage, the rear wing has been designed to reflect contemporary Australian indoor-outdoor living with almost every room having direct access to the outside.

Located in Sydney’s inner west, Victoria Cottage was awarded the 2019 Marrickville Medal for Conservation. The jury citation stated

Despite the advanced dilapidation of the building when the owners acquired it, the subsequent project to restore and extend the house retained much of the extant fabric. The intersection of new and old is handled skilfully and the treatment of the formerly exterior walls at the back of the original cottage, now enclosed by the addition, provides a welcome sense of the building’s age and material character. The whole project is testimony to the care that the owners and their architects have taken to understand the building on its own terms and expand upon that both spatially and materially.

 

Photos © Simon Anders / Images for Business